På den här sidan hittar du alla sms-lån som finns på Sms-Lån.nu listade rakt upp och rakt upp och ner utan krusiduller. Välj sliderreglaget för att välja specifika belopp och egenskaper. Mer information om varje egenskap finns i menyn.
Det är lätt att vid en första anblick låta sig hänföras av de olika långivarna; snygga webbplatser som lockar med snabba och smidiga lån kan vara mycket förföriska och det är lätt att missa den väsentliga informationen. Som kunder vill vi som regel känna oss trygga och webbplatsen ska vara tillförlitlig. Vi ska inte behöva leta efter viktig information; allt ska finnas där vi förväntar oss att hitta det. Vilken information ska då finnas på långivarnas webbplatser? Det här är några punkter som vi själva tycker ska finnas när vi granskar de olika företagen.
För det första ska långivaren vara godkänd av Finansinspektionen (eller motsvarande om det är ett utländskt företag), som sköter tillsynen av bolagen som sysslar med pengar. Denna information ska finnas på webbplatsen, liksom att långivaren följer Konsumentverkets riktlinjer.
Vad gäller kostnader för lånet ska allting vara lätt att förstå; vi vill helst se konkreta exempel som vi kan relatera till och gärna en översiktlig uppställning av alla kostnader mm. Det räcker med andra ord inte att presentera en totalkostnad för lånet, det vill säga de kostnadsposter som tillsammans utgör det som ska betalas. Den informationen är självklart intressant, men måste kompletteras med mer information för att öka tydligheten. Detta är också viktigt för att kunna jämföra kostnader. En tydlig uppställning av kostnader kan se ut på följande sätt::
Självklart kan andra avgifter förekomma, exempelvis administrationsavgift, men denna tas då vanligen ut istället för uppläggningsavgiften (d.v.s. samma sak men ett annat namn). Som låntagare är det viktigt att se över den uppställning av kostnader som presenteras på långivarens hemsida samt i samband med låneansökan. Eftersom allting totalt utgör en ganska hög kostnad är det bra att förstå alla delarna och hur de påverkar kostnaden för lånet. Värt att notera är att långt ifrån alla långivare tillämpar uppläggnings- eller aviavgifter, men det kan då istället finnas andra kostnader.
Till den effektiva räntan räknas den “vanliga” räntan för lånet men också uppläggningsavgiften, aviavgiften och eventuella övriga kostnader. Som exempel kan vi ta ett mindre lån på 10 000 kr som ska betalas tillbaka på 30 dagar. Lånekostnaden för dessa 30 dagar är 330 kronor, baserat på en dagsränta om 0,1085 %. På en sådan kredit blir den effektiva räntan 47,64 % – något som definitivt säger mer om lånekostnaden än den publicerade nominella räntan. Om det tillkommit andra kostnader, exempelvis uppläggnings- och aviavgifter, hade det påverkat den effektiva räntan ännu mer.
Den här typen av exempel ska finnas hos varje långivare. Vissa aktörer visar dessutom ett flertal olika exempel, vilket kan vara underlättande och informativt om något är oklart. Det intressanta att notera är hur snabbt lånet ökar i kostnad i takt med att räntan ökar, något som kan bli en ganska dyr lösning beroende på lånets löptid. Allting är förstås relativt och det viktiga här är att jämföra olika långivare för att hitta en så låg kostnad samt så vettiga villkor som möjligt.
Det bör tydligt framgå hur man kommer i kontakt med företaget.
Företagsuppgifter och organisationsnummer ska vara tydligt angivna.