För- och nackdelar med sms-lån

Att ta ett sms-lån innebär vanligen en viss frihet då du snabbt kan ta dig ur en ekonomisk knipa med relativt enkla medel. Dock innebär en frihet också ett individuellt ansvar och som med allt annat gäller det att väga för- och nackdelar mot varandra, eftersom du inte bör förringa risken med lånet. Ett sms-lån har förvisso låga krav som vanligtvis slopar låntagarens skyldighet att skaffa en säkerhet i form av borgenär och dylikt. Dock innebär det också att ansvaret som du bär på dina axlar måste tas på allvar för att slippa hamna i skuldfällan. Vi ska här ge dig en djupare inblick i vad du har att vänta dig samt hur du bör tänka om du står inför ett beslut att ta denna typ av snabba och relativt kravlösa lån.

Sms-lånets goda sidor

Det finns som sagt flera fördelar med ett sms-lån. Dels krävs det sällan mycket för att du som låntagare ska bli beviljad och dels går processen fort och smidigt.

 • Låga krav – Åldersgränsen är ofta låg och inkomstkraven kan vara mer än generösa. Många långivare ser också mellan fingrarna med de låntagare som råkat drabbats av betalningsanmärkningar. Dock brukar räntan för dessa individer bli betydligt högre, på grund av risktagandet för företaget.
 • Snabb utbetalning – Att få sina pengar vid ett sms-lån brukar endast gå på några minuter och är du redan känd av låneinstitutet, brukar processen betraktas som ännu smidigare då du slipper vissa moment som kreditupplysning med mera. Skulle du således befinna dig i knipa, utomlands eller på hemmaplan, och behöver omedelbar assistans, så kan ett sms-lån vara räddaren i nöden.
 • Förmåner vid snabb återbetalning – Inte alla, men många långivare erbjuder sina kunder en kostnadsfri återbetalningsperiod om denna sker inom 14 dagar. I vissa fall kan räntan minskas med 30-50% om din löptid sträcker sig upp till max 30 dagar. Efter en viss tid gäller dock de vanliga kostnadsvillkoren. Villkoren skiljer sig åt mellan långivarna så det gäller inledningsvis att jämföra olika aktörer. Om du vet att du kan betala tillbaka snabbt, så kan dessa “rabatter” löna sig.

De negativa aspekterna med ett sms-lån

Även sms-lånet har sina mörka fläckar. Dessa kanske verkar obetydliga när du ser till de goda sidorna, men tyvärr kan det just bli nackdelarna som ger dig bekymmer om du negligerar dem.

 • Höga räntor – Sms-lånen må vara oumbärliga i ett kritiskt ögonblick men du måste tänka på att det belopp du lånar späs på med hög ränta som kan överstiga flera hundra procent. Från och med september 2018 har dock en ny lag trätt i kraft som pekar på att kostnaderna för ett sms-lån aldrig får överstiga det dubbla lånebeloppet. Även ett räntetak har införts.
 • Korta löptider – Ett sms-lån har vanligtvis en löptid från 14 dagar till max 90 dagar. Somliga långivare erbjuder emellertid en förlängning – mot en kostnad givetvis. Du måste således betala tillbaka beloppet inom en starkt begränsad period. Var därför kritisk och se över dina möjligheter till en problemfri återbetalning först. Om du misslyckas att betala tillbaka i tid, väntar nämligen höga påminnelseavgifter som i värsta fall kan leda till att Kronofogden knackar på dörren.
 • Uppmuntrar till impulsköp – Du som låntagare har ett ansvar att vara så disciplinerad som möjligt men i vissa fall är det lättare sagt än gjort. Ansök bara om ett sms-lån i brist på annan lösning och undvik att låna till onödiga impulsköp som du kanske ångrar och som äter upp dina pengar. Vänta gärna en extra dag för att eventuellt stilla ditt köpbegär.

Kalkylera och granska din egen ekonomi i förväg

Tumregeln innan du tar ett sms-lån, är att du använder ditt sunda förnuft och ser över dina framtida utgifter och inkomster först. Ett sms-lån kan visserligen innebära räntefri avbetalning om du återbetalar det fullständiga beloppet inom ett par veckor, men då ska det också till att din ekonomi klarar det. I annat fall får du räkna med utökade avgifter och räntor, vilket innebär att slutsumman stiger. Här nedan följer några punkter på frågeställningar du bör fundera över i samband med sms-lån.

 • Hur mycket har jag råd att avsätta varje månad?
 • Vilken löptid fungerar bäst för mig?
 • Hur ser min månadslön ut? Varierande eller fast?
 • Har jag en extra inkomstkälla om det skulle kärva sig en månad eller två?
 • Finns det ett alternativ till lånet? Privata besparingar? Lån av närstående?

Var uppmärksam och noga med jämförelser av både långivare och villkor inför ett sms-lån. Följer du råden, slipper du tråkigheter som annars kan uppstå.