Bra och dåliga tillfällen att ta ett sms-lån

Situationer där SMS-lån är befogat

  • Bilen kanske plötsligt stannar, en varningslampa lyser som indikerar motorfel och den måste tas om hand av en verkstad för någon form av reparation. Eftersom du är beroende av bilen för att exempelvis ta dig till arbete, måste det här fixas så snart som möjligt – vilket kommer kosta pengar.
  • Kylen eller frysen i bostaden går plötsligt sönder och du får genast en extra kostnad för antingen reparation eller för inköp av helt nya vitvaror.
  • Den där viktiga festen närmar sig, kanske släktingens bröllop, och du måste snabbt skaffa dig lämpliga kläder. Kanske hittar du ditt plagg på rea där det dessutom bara finns ett exemplar kvar och du måste få loss pengar kvickt. Har du med dig en vän i butiken, kan denne hålla ditt plagg medan du gör en ansökan via mobilen.
  • Du har letat efter en skön vårresa, men tycker att det blir för kostsamt. Av en händelse hittar du ett specialpris på en resa som du vet kommer göra dig gott. Priset gäller bara någon dag och kommer sedan gå upp till nästan det dubbla. Eftersom det fortfarande är en vecka kvar till lön, och du inte har något kreditkort, känner du att du måste slå till. När sedan lönen kommer ser du till att betala tillbaka det du lånat, vilket blir billigast för dig.

Som en grundregel är det bra att se SMS-lånen som något högst tillfälligt, tills dess att du får in din ordinarie inkomst på kontot via lön, föräldrapenning eller något annat. Det är också viktigt att komma ihåg att det ofta är storleken på din inkomst som avgör den typ av lån du kan ta. Har du en lägre inkomst kan det vara svårt att få ta ett annat lån än just ett snabblån. En del långivare kräver ändå någon form av inkomst, men när det handlar om SMS-lån brukar det här kravet vara lågt: mellan 25 000 och 50 000 kronor (d.v.s. motsvarande en ganska liten extrainkomst) är vad som maximalt brukar efterfrågas som årsinkomst. Ett tips är att säkerställa att detta stämmer när behovet av ett lån uppstår, eftersom villkoren kan komma att förändras över tiden.

Situationer när det är mindre lägligt att ta ett SMS-lån

Det är värt att tänka efter vilken låneform som passar bäst i varje given situation, eftersom villkor och priser varierar mycket och gör även mindre lån till något kostsamt på kort tid. Har man möjlighet att ta ett annat lån än ett snabblån ska man följaktligen göra det – om inte långivaren har ett mycket bra erbjudande. Ibland har man förstås inget val; behövs pengarna snabbt är det trots allt SMS-lån som gäller. Här finns det anledning att hålla huvudet kallt och inte dras med i lockelsen av det smidiga med ett snabblån innan man konstaterat att det är denna låneform som återstår. Tänk också på att som med alla lån har man möjlighet till flexibel återbetalning, vilket innebär att du när som helst kan välja att betala tillbaka hela beloppet – eller betala tillbaka lite extra varje gång. Så länge du betalar minst det belopp som långivaren bestämmer att du ska amortera är det inga problem. Vid vilka situationer är det då inte så lägligt att ta ett SMS-lån?

  • När du är shoppingsugen. Att shoppa bara för sakens skull är något man kan göra när man har pengar över, men det är inte något man bör låna pengar till. Detta leder ofta till ånger, något som går att korrigera genom returrätten men då är lånet förstås redan taget. Självklart ska man kunna unna sig vissa inköp, men det bör anpassas till de ekonomiska möjligheterna. Försök därför avgöra precis innan du beger dig ut i butikerna: hur mycket har du att handla för? Håll dig sedan till den summan du kommit fram till. Det kan till och med vara läge att lämna eventuellt kreditkort hemma och hålla dig till kontanter och betalkort. Mellandagsrea och liknande kanske du ska hoppa över om du lätt blir frestad att shoppa för mycket, det vill säga över dina tillgångar. Ett tips är att i lugn och ro fundera igenom dina möjliga inköp; är detta något du ens behöver eller kan det vänta ett litet tag?
  • I samband med alkoholpåverkan. Eftersom alkohol styr omdömet ska du aldrig ta några betydande ekonomiska beslut när du är påverkad av sådana drycker – exempelvis vid krogrundan eller den där exotiska baren på semestermålet. Här är det bäst att i nyktert tillstånd bestämma en summa kontanter att ta med sig och hålla sig till den. Det är alldeles för smidigt och kan vara mycket frestande att snabbt göra en ansökan på mobilen om ett snabblån för att köpa några öl, drinkar och annat som snart kan innebära en stor summa pengar.
  • När du vill spela för pengar. Det är verkligen ingen bra affär att låna pengar för att sedan satsa dem på olika former av spel – oavsett om det handlar om casinospel, lotto, stryktipset eller någon sort vadhållning. Det här är något man kan ägna sig åt när ekonomin tillåter det, det vill säga när det finns pengar över. Tyvärr är det lätt att spelandet blir till ett missbruk och där skulderna ökar i snabb takt. Det här resulterar ofta i många smålån där du sammantaget har en rejäl kostnad, men inget att betala med – och då kanske du lånar ännu mer för att kunna spela och hoppas vinna tillbaka pengarna. Undvik att hamna i skuldfällan på det här sättet; det är en ond cirkel.