Alternativ till att låna

Att ha möjligheter till lån är förvisso bra när det verkligen behövs, men det kan också vara idé att tänka över de eventuella alternativ som finns inför framtiden ifall du behöver låna på nytt. Här nedanför presenteras därför några möjliga alternativ till att ta ett lån. Inget av detta, förutom möjligen första punkten,  löser ett akut behov av pengar men det kan som sagt vara bra att tänka på tills nästa gång.

Låna av vänner, släktingar och bekanta

De allra flesta människor vill hjälpa till när så är möjligt. Detta brukar underlätta när man är släkt med varandra, men även nära vänner ställer ofta upp när så krävs. Möjligheten finns alltid att försiktigt fråga släkt och vänner om de kan tänka sig att låna ut en mindre summa pengar på kort sikt. Den eventuella nackdelen är att det blir otroligt pinsamt om du inte håller ditt ord, det vill säga om du inte betalar tillbaka pengarna i tid. Alla vill inte heller känna en tacksamhetsskuld till en vän eller släkting, men å andra sidan kanske man kan återgälda tjänsten genom att hjälpa till en annan gång.

Pantbanken

Värdeföremål som du inte använder kan pantsättas hos en pantbank. Det innebär att du överlåter ditt föremål till pantbanken och gör en värdering samt erbjuder dig ett lånebelopp med tillhörande ränta. När du betalat tillbaka lånet så återfår du ditt inlämnade föremål. Nu låter detta givetvis som ett vanligt lån – men så behöver det inte vara. Det är nämligen så att om du inte betalar tillbaka  så säljs det inlämnade föremålet istället på offentlig auktion som betalning. Om försäljningspriset är högre än den ursprungliga prisvärderingen så betalas dessutom överskottet tillbaka till dig. Och: det bästa med pantbanken är att om föremålet som säljs inte uppnår det belopp som pantbanken värderade föremålet till så behöver du inte betala något i alla fall. Fiffigt va?

Använd kreditkort

Äger du ett kreditkort, är det bättre att använda detta i första hand istället för att ta ett snabblån. Med kreditkortet har du oftast 30 dagars kredit helt utan extra kostnad, vilket gör det till ett mycket vettigt alternativt ekonomiskt sett. Det är dock lätt att hamna i en negativ spiral, där man ständigt tvingas använda kreditkortet mot slutet av månaden eftersom pengarna inte räcker till – detta eftersom man dras med kreditkortsskulder från föregående månad. Använt på rätt sätt är ett kreditkort bra att ha som en extra resurs att ta till när det kniper. Har du inte redan ett sådant, kan det vara läge att ansöka om det på din bank. Beroende på hur din ekonomiska historik ser ut kan det emellertid vara svårt att få ett kreditkort, om du exempelvis har skulder, men det är alltid värt ett försök.

Sälj saker du inte längre behöver

Ibland har du det belopp du önskar låna bundet i kapital; det vill säga saker du själv äger. Alla har vi saker som vi egentligen inte behöver längre och lika gärna kan göra oss av med. Det som inte längre har ett värde för dig kan ju vara attraktivt för andra. Varför inte prova att sälja dessa prylar? Det finns de som arrangerar loppis hemma, eller i en särskild lokal där man har möjlighet att för en billig peng hyra bord. Ibland ordnas det med så kallad “backluckeloppis”, där man lastar saker i bilens bagageutrymme och sedan säljer på ett torg eller en stor parkering. Det finns också möjlighet att lägga ut sakerna till försäljning på diverse olika auktionssajter, som Tradera eller Ebay, samt på Blocket. Vad kan du så sälja? Jo, allt mellan himmel och jord. Kanske har du en skivsamling på vinyl du inte längre har användning för, gamla frimärken eller kanske ett och annat värdefullt smycke. Allt är värt att testa!

Överväg ett extrajobb

Behöver du stadigt ta småkrediter och känner allmänt att pengarna inte riktigt räcker till? Kanske behöver du då ett tillskott till kassan i form av ett extrajobb. Idag finns det ganska många extrajobb att hitta inom en mängd olika områden, där du till och med kan jobba hemifrån om du så skulle önska. Det finns företag som söker kundtjänstpersonal, där du kan arbeta från hemmet, eller också kanske frilansskribent vore något. Självklart måste det vara något som du känner passar dig, men det kan definitivt vara värt att undersöka möjligheten.